Πλένετε καλά το χταπόδι. Αφαιρείτε την σακούλα με το μελάνι καθώς και το κεντρικό δόντι του και το κόβετε σε κομμάτια ξεχωρίζοντας τα πλοκάμια.
Το βάζετε να βράσει σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά, χωρίς καθόλου νερό, σε μια αντικολλητική κατσαρόλα για 15-20 λεπτά. Θα μαγειρευτεί με τα δικά του υγρά του και θα πάρει χρώμα κάπως μπορντό!
Στην συνέχεια ανοίγετε την κατσαρόλα και θα ρίξετε μέσα περίπου μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί, 1 κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο, 2 φύλλα δάφνης, 3 καρφάκια γαρύφαλλο, 5-6 κόκκους μπαχάρι, 1 κουταλάκι ξερό θυμάρι. Μόλις αρχίσει να παίρνει μια πρώτη βράση θα ρίξετε 2 κουταλιές του γλυκού μέλι, 1 κουταλιά σούπας ξύδι ή σιρόπι βαλσάμικο, ελάχιστο αλάτι καθώς και μισή κούπα ελιές πράσινες καμένες και χωρίς κουκούτσι. Θα αφήσετε το χταπόδι να βράσει για 15-20 λεπτά στο σύνολο και σ’ αυτήν την φάση και θα το αποσύρετε από την φωτιά αφήνοντας το να ηρεμήσει και να μελώσει η σάλτσα του.
Μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο ως μεζέ ή παρέα με άσπρο ρύζι ή μακαρόνια σπαγγετίνι.
Μια άλλη γεύση πραγματικά, για τούτον τον ωραίο θαλασσινό μεζέ.
No comments:
Post a Comment